Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Asıl amaç travma kurbanı olan çocuklara ulaşmak”
Haydi Tut Elimi Rehabilitasyon Eğitim ve Yardım Derneği yararına “Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Sohbet Saati” etkinliği düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Haydi Tut Elimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Mevlana ile Aile Terapisi” söyleşisi gerçekleştirdi. Tarhan, Mevlana ile Aile Terapisi kitabının çıkış nedeni, çocukluk çağı travmaları, tedavi yöntemleri, gibi kitabında sıkça söz ettiği ‘aşk, empati, şefkat’ konuları üzerinde durdu.
Seyret Nakkaştepe Restoranda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmalarını Haydi Tut Elimi Derneği Genel Sekreteri Ayşe Banu Güngenci, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Haydi Tut Elimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı.
Ayşe Banu Güngenci: “Özellikle çocuk istismarına dikkat çekmek için kurulmuş bir derneğiz”
Etkinliğin açılış konuşmasını Haydi Tut Elimi Derneği Genel Sekreteri Ayşe Banu Güngenci yaptı. Güngenci, Haydi Tut Elimi Rehabilitasyon Eğitim ve Yardım Derneği olarak değer hareketi başlatmaları gerektiği düşüncesiyle 2010 yılından beri özellikle istismar görmüş şiddete uğramış ve suça sürüklenmiş çocuklarla ilgilenmekte olduklarını ifade etti. Güngenci, “Biz özellikle sosyal rehabilitasyonlarla onların pozitif ve psikolojik açıdan iyi olmaları ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere, dünyanın en büyük problemlerinden olan ihmal ve özellikle çocuk istismara dikkat çekmek için kurulmuş bir derneğiz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Asıl amaç travma kurbanı olan çocuklara ulaşmak”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocuk/ergen psikolojisiyle ilgili travma kurbanı olan, cinsel istismar ve çeşitli duygusal travmalar yaşayan çocukların sayısının gittikçe arttığına değindi. Tarhan, travma kurbanı olan çocuklara nasıl ulaşırız düşüncesiyle yola çıktıklarını ve derneğin bu amaçla kurulduğunu söyledi. Daha öncesinde konu ile ilgili birçok proje yürüttüğünü belirten Tarhan, bu çocukların hastaneye yatırıp tedavi edildiğini hatta evlenip çocuk sahibi olduklarını da gördüğünü kaydetti.
Açılış konuşmalarından sonra günün anısına özel Haydi Tut Elimi Derneği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Müdürü Dr. Nebiye Yaşar, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a hediye takdiminde bulundu.
Selamlama konuşmalarının ardından ses sanatçısı Pınar Demir, Gökhan Karabıyıkoğlu ve Ahmet Güçlüer’in canlı performansı eşliğinde yemek ziyafetine geçildi.
Ardından, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’la ‘ Mevlana ile Aile Terapi ‘söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörlüğü Medya Pr Birim Yöneticisi Gazeteci Şaban Özdemir üstlendi. Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlileri ve derneğin gönüllü üyelerinin katıldığı söyleşi yoğun ilgi gördü.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bir toplum dezavantajlı insanlara sahip çıkıyorsa o gelişmiş bir toplumdur”
Toplumun gelişmişlik düzeyinin sosyal sorumluluk projeleri ile artacağını ifade eden Tarhan, sosyal sorumluluk projelerinin önemine değindi. Tarhan, “Bir toplum dezavantajlı insanlara sahip çıkıyorsa o gelişmiş bir toplumdur. Ama bu tarzda mağdur, mazlum, yetim, sahipsiz olan çocuklara sahip çıkmayı başarmıyor ise o ilkel toplumdur” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “ Suç bizde dedim ve kitabı yazdım”
Mevlana’nın bütün dünyanın ilgisini çektiğini vurgulayan Tarhan, Hz. Mevlana ile Aile Terapisi isimli son kitabını yazmaktaki amacının insanlardaki boşluğu doldurma, ihtiyacı karşılama olduğunu söyledi. Tarhan, başka ülkelerin yorumlama tedavisinde Mevlana taktiğini kullandıklarını fakat referans vermediklerinden yakındı. Tarhan, “Burada suçun bizde olduğunu düşündüm ve bunun bir eser haline getirilmesi gerektiğini düşüncesi motivasyon kaynağım oldu” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aşk duygusunu ölçüsüz yaşayan kişiler yolu şaşırıyor”
Haydi Tut Elimi Derneğinin zor insanlara yardım ettiğini belirten Tarhan, Mevlana’nın zor olana talip olduğu için dezavantajlı insanları tedavi ettiğini belirtti ve davete katılan gönüllülere zora talip olmaları tavsiyesini verdi. Tarhan, sonrasında Mevlana’nın hakikate ulaşmak için aşk yolunu tavsiye ettiğini fakat günümüz şartıyla bunun geçerli olamayacağını söyledi. Tarhan, “O yüzden aşk yolunu ölçüsüz yaşayan kişiler yolu şaşırıyorlar. O zamanın hakikate götüren aşk yolu bu zamanın aşk ve şefkat yoludur. Aşk duygusunda empati yoktur fakat şefkat vardır. Empati olmayan aşkta kişi körü körüne kendini kaptırır. O yüzden Mevlana’dan ders alacağız, ondan yararlanacağız fakat bu günde olduğumuzu da unutmayacağız” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bir kültür hazinesinin üzerinde duruyoruz. Bunu çağımızdaki insanlara anlatmamız gerek”
Tarhan, Modernleşme sonrası dünyada ve özellikle Batı’da olan antidepresan ve intihar olaylarının artışına değindi. Tarhan; “Batı ülkelerinin kanalizasyonlarından antidepresan çıkıyor ki bu da mutsuzluğun belirtisidir. Bu çağın hastalığıdır. İnsanlık mutsuzluğa doğru gidiyor. Eğer çocuklarımıza kötü bir dünya bırakmak istemiyorsak iyiliklerimizi arttırmamız gerekiyor. Yoksa torunlarımız çok kaotik bir dünyada yaşayacaklar. Bu nedenle Mevlana’yı, üzerine toprak örtülmüş değerlerimizi tekrar kazanmamız ve onunla barışık olmamız gerek. Bir kültür hazinesinin üzerinde duruyoruz. Bunu çağımızdaki insanlara anlatmamız gerek” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın söyleşi ardından okurlarının kitaplarını da imzalayarak dernek üyeleri ile fotoğraf çektirdi.
Dernek yararına gerçekleştirilen etkinlikte elde edilen tüm gelir ihmal ve istismara maruz kalmış çocuklar için kullanılacak.